5/5
 a
Fast lav fragt Kun 89 kr*
 a
Vestjyllands største blomster og havecenter

Hortensia

Hortensia

Hortensia/Hydrangea er endnu en af vores højtelskede haveplanter, som kan lyse enhver have op med sine pom-pom blomster. Igennem de senere år er Hortensia Paniculata, som er en hortensia med syren-lignede blomsterstande, blevet meget populære grundet sine specielle og smukke blomster. Se vores vejledning til beskæring af hortensia nederst på siden.

Grid 

Grid 

Hortensia, mener vi, er den perfekte finale i surbundsbedet - den afløser rhododendronens blomstring i juli måned og blomstrer helt til hen på efteråret. Smukke store blomster er virkelig den bedste måde at afslutte havesæsonen på. 

Hortensia buske er ret nemme at holde. De ynder at vokse i en fugtighedsbevarende havejord. Vælg derfor at plante den i spagnum. Vil du gerne have blå hortensia, kræver det en sur spagnum. Jo mere sur jorden er, des mere blå bliver blomsterne. Surhedsgraden aftager efterhånden som spagnummen forgår. Tilfør derfor ugødet spagnum samt ’Farv mig blå’ til hortensiaen. Hvide og rødlige hortensiaer kan både plantes i surbund og en almindelig gødet spagnum tilsat komposteret kojord. 

Surbundsgødning giver et perfekt tilskud, som både fremmer blomstring og giver den rette farve. Placer gerne hortensia på en halvskyggefuld plads i haven, hvor den kan få lov at buske sig og stå i fuld pragt. 

Hortensia behøves som sådan ikke beskæring, men du kan sagtens gøre det. Læs hvordan nedenfor. 

Beskæring af hortensia 

Når vi snakker om beskæring af hortensia, er det forskelligt alt afhængig af sorten.

- Alle hortensia, hvor der står Hydgrangea paniculata og Hydrangea arborescens, kan beskæres eller udtyndes hvert år, eller snarere efter behov. Disse sorter får nemlig knopper på 1. års skud og der er derved ikke en risiko for, at du klipper årets blomstring væk.

- Hydrangea macrophylla bør ikke beskæres, da den får blomster på 2. års skud, og du vil derfor kommer til at klippe blomsterknopperne væk. Fjern derfor kun de visne blomster fra sidste år og mulige døde grene. Har du gamle hortensiaer af denne type, som trænger til en opfriskning og ny vækst fra bunden, anbefaler vi, at du udtynder ved at klippe få af de tykkeste grene af nede ved bunden, hvorpå de vil skyde på ny og busken vil blive tættere. Vær opmærksom på den altødelæggende nattefrost og sørg for at dække planterne til om natten.

Som noget nyt indenfor de senere år er det kommet lidt af en havesensation til: Hortensia macrophylla 'Endless Summer' der både blomstrer på nye og gamle skud og er meget blomsterrig. Er du derfor uheldig at nattefrosten i maj svider knopperne på 2 års skuddende, vil den alligevel blomstre på de nye skud. 

Beskæring og udtynding bør foregå om foråret, når der ikke længere er farer for frost. Lad endvidere altid de visne blomster stå, da disse er med til at beskytte hortensiaen for den værste frost.

Vand, vand og endnu mere vand, er ekstremt vigtigt for hortensiaen, når den står i blomst. Så vand dine hortensiaer, specielt hvis det er rigtig tørt, og placer dem ellers i delvis skygge, for at de trives bedst.