5/5
 a
Fast lav fragt Kun 89 kr*
 a
Vestjyllands største blomster og havecenter

Jord/gødning

Jord/gødning

Mange tænker: ’er jord ikke bare jord?’ Men der tager de fejl! Jord, og ikke mindst sammensætningen af det, er det planterne lever af. Derfor er det også vigtigt at få det rigtige med hjem til dem. De fleste jorde i dag er også tilsat gødning i en form eller en anden. Ønsker du planter, som trives storartet, så er gødning det helt rigtige kosttilskud, at give løbende.

Vi vil gerne hurtigt fortælle dig lidt om jord og gødning, og om hvor forskellige produkter du kan få indenfor hver kategori. Læs mere nederst på siden. 

Jord

Jord er et vækst medie for planter og skal gerne for optimalt udbytte være spækket med næringsstoffer. Disse næringsstoffer er gerne tilsat i form af komposterede planterester og husdyrmøg – hvilket er den bedste måde at få næringsstoffer til planter på. Materialer der forekommer naturligt er med til at bibeholde jordens naturlige mikroorganismer.

Vi har en absolut favorit blandt vores jordprodukter, nemlig den komposterede kojord fra Weibulls – denne anvendes som jordforbedring og kan også anvendes som en direkte gødning. Alle planter har glæde af denne naturlige komposterede kojord – de eneste planter hvor vi anbefaler andet, er de som trives i surbund og roser. Til disse vil vi henholdsvis anbefale surbundsjord og rosenjord.

Husk altid at kojorden skal blandes op med den almindelige havejord, så det svarer til ca. 1/3 af plantehullet.

Har du nogensinde tænkt, om det virkelig er nødvendigt med sphagnum til rhododendron eller rosenjord til roser? Grunden til at surbundsplanter skal plantes i en sphagnum fremstillet til dem er, at jordens pH værdi for disse planter skal være omkring 4 – 5 pH. Det vil sige at den tilførte jord ikke må være kalkholdig og at du ikke skal kalke de pågældende surbundsbede. Roser er noget helt for sig og de kræver derfor en speciel jordblanding med de næringsstoffer, som de lever bedst af.

Derfor er det ikke helt lige meget hvilken jord planter får – og specielt ikke for de to ovennævnte eksempler. Hvis du derfor vil være god ved dine planter og få mest muligt ud af dem, skal du vælge den rette jord til dem.

Gødning

Gødning er et tilskud af gode sager til dine planter – ligesom god mad og næring er til os mennesker. Varianterne indenfor gødning er også helt forskellig, for at dække de specifikke behov bedst muligt. Der findes gødning til krukker, haven, surbundsplanter, stedsegrønne planter, roser m.m.

Igen gælder det om at se, hvad dit behov er. Har du investeret penge i mange forskellige roser, så er det bedst, at du ikke sparer et af de steder, hvor det gælder mest; nemlig på den bedst mulige gødning.

Har du en have med mange forskellige planter, så er det måske bedst for dig at vælge en god all-around havegødning – du skal derfor afstemme dine ønsker og behov.