Kunne du tænke dig et bed, som er flot hele året rundt, så er et surbundsbed uden tvivl, hvad du leder efter. Om vinteren kan du nyde de flotte stedsegrønne farver, mens det om foråret og sommeren bliver endnu smukkere. Et surbundsbed i blomst ser ganske enkelt fantastisk ud. Derudover er surbundsbede også blandt de nemmeste bede at passe, alle årets dage.

Når man tænker på surbund, tænker de fleste automatisk også på rhododendron. Rhododendronbuske er ofte udgangspunktet for et flot surbundsbed, men derfor er det stadig en rigtig god ide at kombinere rhododendronbuske med andre surbundsplanter. Det kunne bl.a. være bunddækkende planter, stauder, løg, spiselige bær, knolde eller lyng. Hvis du allerede har et rhododendronbed og vil vide hvordan du klargør det, kan du se vores videovejledning til det her:

Har du endnu ikke et surbundsbed, kan du følge vores generelle plantevejledningen nedenfor. 

Plantevejledning til surbundsbedet:

Et surbundsbed adskiller sig fra andre bede, da de skal have en PH værdi på mellem 4-5, hvorimod ganske almindelig havejord har en surhedsgrad på 8-9. Det er derfor utrolig vigtigt, at du husker at udskifte den almindelige havejord med spagnum. Du bestemmer selv, om du vælger at udskifte hele bedet med spagnum, eller i stedet vælger at plante hver enkel plante i spagnum.

I et nyanlagt surbundsbed kan det være en udfordring at vande bedet tilstrækkeligt. Surbundsjorden har nemlig en vandafvisende overflade, men et smart trick er at tilføje lidt sulfo i vandet. Du skal desuden vande med en spreder, for at sikre at vandet ikke bare siver væk. Hvis du allerede har et etableret bed, er det derimod meget nemmere at vande, da jorden er omsat bedre.