Georginer er nogle af de prægtigste knoldplanter vi har. De findes i hundredevis af varianter: store, små, fyldte i blomsten eller mere simple, fra næsten helt sorte i farven til de sarteste lyserøde.  Der findes en georgine til enhver smag. Kært barn har mange navne, derfor betegnes georginer også som dahlia, så lad jer ikke narre, fremgangsmåden er den samme.

Georginer er som sagt knoldplanter. De kan findes i butikkerne hen over foråret og det er også på dette tidspunkt, at man sætter dem i jorden. De egner sig rigtig godt både i bedene i haven og som krukkeplanter. Hvis du gerne vil have dem ude i haven, er det bedst at vente til, at frosten er af jorden (lidt sen nattefrost skader ikke), eller sætte dem i et bed tæt på huset, hvor det fryser mindst. Hvis du sætter dem i krukker, kan du tyvstarte lidt tidligere og have krukken stående i en carport, garage, drivhus m.m. indtil vejret bliver lidt bedre.

Du kan allerede starte i april med at forkultivere dine georgine knolde:

1. Læg dem i vand i et par timer, så de ”vågner” af deres vinter dvale.

2. Sæt dem derefter i en kasse med sphagnum et lyst og lunt sted evt. et bryggers eller udestue.  Her kan de blive stående, til de skal plantes i jorden engang midt i maj. Du vil bemærke, at der kommer grønne spirer på, hvilket antyder, at planten allerede er i vækst.

3. Plant dem dernæst i jorden i ca. 10 centimeters dybde med 20-25 centimeters afstand mellem hinanden. Georginer er især vilde med sol. Derfor får du mest ud af dem, hvis de plantes et solrigt sted i haven eller på terrassen. Georginer har ikke særlige krav til jordbund. De vil dog gerne have en sjat gødning midt sommer for at blive ved med at blomstre lige så smukt. Vand er dog en større nødvendighed, da georginer er flittige planter, som producerer mange blomster på én gang, og har en stor mængde blade, som fordamper en del vand. Derfor kan du roligt give dine georginer en god gang vand efter behov.

Pasning af georginer:

Du vil opleve, at der altid er gang i georginernes blomster. Mens den står med de flotteste blomster, er der typisk nye blomsterhoveder på vej. Derfor oplever du sjældent, at din plante står helt bar. Har du lyst, må du gerne fjerne visne blomster, sådan så der er plads til de nye. Jo mere du plukker, des mere vil de blomstre.

Gem dine georgine knolde:

Hen på efteråret er georginerne på tilbagegang. Hvis du gerne vil gemme dine georgine knolde og have glæde af dem næste år, skal de tages op ad jorden, da de ikke tåler vores vinter. I september måned klipper du georginerne ned til ca. 10 centimeters højde, hvorpå du graver dem op ad jorden (dette gælder også de georginer, som er i krukker), skyller dem for den værste jord og stiller dem til tørre. Det er en rigtig god ide, for din egen skyld, at markere knoldene med hver deres sort, så du til foråret ved, hvilken der er rød eller en meter høj.

Efter at de er tørret, kan du tage en papkasse, en flamingokasse eller en hollænder bakke og lægge lidt avispapir i bunden. Placer derefter dine georginer ovenpå og dæk eventuelt af med avispapir. Georginerne opbevares mørkt og frostfrit i en kælder, letopvarmet garage, udestue m.m. - gerne under 10 grader.

Georginer er en sand fornøjelse, som i sin sandhed kan blive et rigtigt samleobjekt – og det er nu også hyggeligt om vinteret at læse i haveblade og vide at man har sit eget lille lager af skønheder.

Vi vil meget gerne hører dine historier og erfaringer med georginer, så tøv ikke med at skrive nedenfor.