Har du nogensinde drømt om at tage lidt af din sommerferie med dig hjem? Det kan du eksempelvis med smagfulde citrusplanter og lækre oliven.

Der er ikke langt fra sydspanien til dit hjem, hvis du kigger på de planter, der kan fås herhjemme i dag. For dette opslag har vi valgt at fokusere på Citrus og Oliven som begge trives og giver frugt herhjemme.

Citrus

Citrus-familien omfatter citroner, lime, appelsiner m.m.. Det er alt sammen frugter, vi er vant til at købe i supermarkederne, men kunne det ikke være skønt at dyrke dem selv? Det er faktisk ikke så svært, da citrus er en ret robust plante. Dyrk dem i krukker så de kan flyttes med. Citrus planter vil gerne have deres egen jord og gødning for at give bedst frugt. Endvidere har de bedst af at komme ind om vinteren, et sted hvor der er lyst og køligt (2-8 grader). I sommerhalvåret trives de bedst udenfor på terrassen, hvor der er en brise og hvor der ikke er stegende varmt som i et drivhus. Vi oplever ofte at man forbinder sydlandske planter med drivhusplanter herhjemme - men det er ikke tilfældet her! Citrusplanter som står i et varmt drivhus, vil ikke give så mange frugter som dem, der står udenfor. Bliv ikke bange for at din citrus er gået ud, hvis den taber bladene i forbindelse med, at du tager den ind om vinteren eller ud om sommeren. Bladene vokser ud igen, når den vender sig til sit nye levested. Citrusfrugterne består som bekendt af rigtig meget vand, hvilket også betyder, at de gerne vil have en del vand for at lave store frugter. Hvis muligt bør du vande med regnvand eller anden kalkfattig vand.

     

Oliven

Oliven kender og elsker vi alle for dens dejlige frugter og endnu skønnere olier. Oliven er også igennem flere år blevet anvendt blot for dens estetiske udseende, da den med sit simple udseende passer perfekt ind i den nordiske, noget minimalistiske, stil. Oliven trives bedst i leret jord og har desuden godt af at få gødning i vækstperioden. Olivenplanter er ekstremt modstandsdygtige overfor tørke og udtørring, hvorimod de ikke har det godt med overvanding. Vær derfor mild med vandingen, især vinteren over, hvor planten er i hvile. Om sommeren har olivenplanten det godt med at stå på en solrig terrasse, hvor den kan slikke sol det meste af dagen. De fleste olivensorter er selvbestøvende og behøver derfor ikke andre oliven for at bære frugt. Udviklingen af frugter sker først gradvist, når planten er et vist antal år gammel. Indtil da kan du blot nyde oliventræets smukke og rolige udseende. 

En stor fordel ved disse to skønne frugter er også, at de beholder deres blade året rundt og derfor har en stor prydværdi, når der ikke er frugter på.

Har du nogle spørgsmål vedrørende citrus eller oliven, er du som altid meget velkommen til at skrive til os nedenfor i kommentarfeltet eller komme et smut forbi.