Så er det ved at være tid til klipning af hækken. En opgave som kan virke uoverskuelig for mange haveejere. Hvordan skal den klippes? Hvornår? Og hvor meget skal den vandes? Vi vil gerne hjælpe dig på vej og har derfor lavet en guide til klipning af hækken. 

 

Hvordan får man en flot hæk?

Er din hæk helt nyplantet, kan den klippes let på siderne allerede det første år efter plantningen. Det er dog vigtigt ikke at klippe toppen, da den skal have lov til at gro frit i højden indtil den ønskede højde nåes.

For at sikre at hele hækken får lys skal den klippes kegleformet. D.v.s. 40-50 cm bred forneden og ca 25-30 cm foroven. På den måde kan sollyset trænge ned til bunden og du er sikret en tæt vækst hele vejen op. En veletableret hæk burde ikke vokse mere end 5 cm i bredden om året.

Det er nemmest at starte nedefra og bevæge dig op af. Hermed sikrer du, at de afklippede grene ikke ender der, hvor du skal til at klippe. Vi anbefaler at klippe siderne først og toppen sidst.

De afklippede grene kan klippes mindre og placeres under hækken. På den måde vil det med tiden blive til kompost og give næring til hækken.

 

Hvornår skal man klippe hækken?

Løvbærende hække som bøg, liguster, naur, tjørn, fejdribs og avnbøg skal klippes omkring Sankt Hans og derefter studses igen i august måned. Ønsker du kun at klippe hækken en gang foreslår vi august måned hvor væksten næsten er afsluttet, mens lidt ny vækst stadig vil fremkomme og gøre hækken flot og frisk igen. Derudover er de små fugleunger fløjet fra reden.

Hvad angår stedsegrønne hække som taks og thuja er det bedst at klippe dem i april-maj. Det er dog også muligt at klippe dem i august.

Når det kommer til lærk, er det derimod bedst at klippe hækken i juli eller om vinteren.

Har du derimod en blomstrende hæk, skal du ikke tænke på klipning. Blomstrende hække skal nemlig ikke klippes ned, men derimod skæres ned til ca 15 cm højde med nogle års mellemrum. Dette er med til at holde hækken frisk, ung og sund.

 

Vanding

Som med alle andre planter er det vigtigt at hækken får vand. Dette gælder især under og efter plantningen samt i tørkeperioder. Har du ikke tid eller energi til at vande hækken, anbefaler vi drypslanger. Med disse kan du enkelt og effektivt vande dine hækplanter. Vi foreslår de følgende to. Tryk på billedet for mere information: 

               

1386 DRYPSLANGE OVER JORDEN               1389 MICRO DRYPSLAGNE 50 M

Gødning

De første 2-3 år er det utroligt vigtigt at gøde hækken. Til nyplantet hæk, især til bøg, anbefaler vi Osmo Aktivator, mens Osmo Universal Gødning er ideel de resterende år. Når hækken er fuldt etableret, behøver den ikke nær så meget opmærksomhed, men vil stadig have gavn af gødning. 

Læs mere om produkterne her: 

               OSMO AKTIVATOR                 OSMO UNIVERSAL GØDNING