Forspriring af frø

Der er en form for tilfredsstillelse ved at få noget til at vokse fra frø til en smuk frodig plante og selv om vinteren stadig er over os, og foråret kun titter frem, kan man sagtens tyvstarte på alle de grønne glæder allerede nu. Prøv engang at tænke på, hvordan det ville være at se blomkålens spæde små blade pible frem fra jorden og blot forestille sig, hvordan den kommer til at bære frugt.

Forspiring kan foregå både varmt og koldt, det hele afhænger af planten. Da vi er lidt længere henne på sæsonen, vil vi fokusere på, hvordan man forespirer planter varmt:

Hvor skal jeg forspire?  

Ved en varm forspiring menes et sted, hvor man har 14-18 grader, eksempelvis en lys vindueskarm. Her kan der tyvstartes på eksempelvis blomkål, savoykål, salat, tomat, storkenæb (geranium), ærteblomster, og pelargonie til frilandet, og chilli, tomat og peberfrugt til drivhuset. Det du skal bruge til forspiring er så- og priklejord og en beholder. Dette kan være jiffypotter, jiffybriketter eller minidrivhus. Jiffy potter og briketter kan plantes direkte i jorden når tiden og ikke mindst temperaturen er til det.  Her skal man omplante fra minidrivhuset til frijord eller plantesæk. Ellers er det blot at vande lidt i starten, da planterne ikke er særlig store, og derfor ikke har et stort behov for vand. Gradvist som de vokser, bør de også få mere vand. I dette tidlige stadie er der ikke behov for at tænke på gødning.

Hvornår må jeg flytte dem ud?

Alt efter hvordan vejret er det pågældende år, kan man allerede begynde at plante sine småplanter ud i starten af maj og helt frem til midt juni måned. Husk at der kan forekomme nattefrost, og endda også dagsfrost i maj måned, hvilket kan beskadelige de små planter. Det vil altid være en god ide at tilvende dem gradvist lavere temperature end dem i vindueskarmen – eksempelvis sæt dem ud i bryggers temperatur først, derefter i drivhuset, mistbænken, og aller sidst på friland.

Mange af de ovennævnte planter m. fl. kræver ikke forspiring, og kan med succes såes direkte på blivestedet, når temperaturene er til det. 

Go’ fornøjelse, og send os endelig billeder, her på siden eller på vores facebook, med jeres fine resultater.