Det er en dejlig tid, når vi efter en lang vinter igen åbner døren til drivhuset, mens man kan høre fuglesang og dufte foråret i luften. Et drivhus er en lille trope i den danske have, hvor grøntsager og planter, som ellers har svært ved at modne deres frugter, får mulighed for at trives.

Der er mange forskellige planter, man kan have i sit drivhus. Dette indlæg vil dog primært handle om planter til kapillærkasser. Før vi går i gang med kapillærkasserne, bør vi efter en lang vinter først vaske væggene i vores drivhus for at slippe af med eventuelle svampesporer, meldug, og æg fra diverse saftsugende insekter som bladlus. Vi anbefaler at man vasker alle glaspartier godt af med eventuelt drivhusrens.

Frem med kapillærkasserne:

Nu skal du til at have gang i dine kapillærkasser! Måske har du nogle fra sidste år eller endnu ældre som du bruger – dog vil vi altid anbefale at skifte posen til kasserne af to vigtige grunde; først for at sikre at posen er tæt. Og dernæst fordi der meget nemt kan sidde rester efter diverse sygdomme i den gamle pose.

På med jorden:

Det næste du skal til er at sætte din plantesæk ovenpå kapillærkassen eller tømme dens indhold ud i toppen af kapillærkassen. Lav dernæst store ens huller på begge sidder af plantesækken, lige ud for selve hullerne i kapillærkassen, så det passer med, at du kan presse jorden igennem og ned i kapillærkassen. Denne jord, som sidder nede i kapillærkassen, vil senere virke som en væge for planterne ned til vandet.

Plantning af drivhusplanter:

Det eneste der er tilbage at gøre er at plante dine små tomater, chilli, perberfrugter, og senere på sæsonen agurker, i kapillærkasserne. Som tommelfinger regel er det bedst for disse planter at blive plantet en lille smule højere end jorden er for at undgå sygdom i rod og stænglen. Du skal allerede på dette tidspunkt sætte en form for støtte eller klatrestativ op til de små planter. Til at starte med, og de næste 2-3 uger, bør du vande oppe fra, da rødderne er så spæde, at de ikke kan trænge ned og suge vand fra bunden. Efter denne periode kan du fylde kapillærkassen med vand, og senere på sæsonen tilsætte flydende gødning sammen med vandet. Alt afhængig af gødningen anbefales det, at man tilfører flydende gødning ved hver tredje påfyldning af vand. Husk dog at lade planterne forbruge alt vandet fra kassen før du fylder op igen, da dette tvinger rødderne til at strække sig og gør dem derfor mere robuste.

Har du gjort alt der ovenstående, er der ikke andet at gøre end at vente og glæde dig til at smage på de første solmodne tomater og friske agurker. God fornøjelse.