Beskæring og gødning af rhododendron

Vi forstår godt, hvorfor du kommer i tvivl om, hvornår du skal beskære og gøde dine rhododendronbuske. De står rigtigt flot i blomst i maj og juni og før man ved af det, har de fået knopper igen og er klar til næste år. Så hvornår er det lige, at man skal studse dem lidt? Læs videre for at få svaret på det og gødning.

Beskæring af rhododendron:

Du må kun beskære dine rhododendron, hvis de er sunde og raske. Det vil sige at bladene skal have den samme grønne kulør, som da du først plantede busken. Der må ikke være gule blade med kraftige grønne bladårer eller andre misfarvninger. Rhododendronen skal derfor først behandles for sin sygdom, eller næringsmangel, før du kan foretage en beskæring.

I modsætning til mange andre træer og buske har du et lille vindue til at beskære dine rhododendronbuske. Det er nemlig lige efter blomstringen, at du skal frem med saksen. Når blomsterne er ved at visne, skal du derfor i gang. Ved vedligeholdelses beskæring skal du klippe lige over den næste bladkrans. Dette gør du ved samtlige grene – grenen vil dele sig i to nye grene, hvorefter du har muligheden for at få dobbelt så mange knopper, og hermed dobbelt så mange blomster, som før beskæringen.

Hvis du har gamle rhododendron buske, som er lidt bare i bunden eller fylder for meget i bedet, bør du foretage en kraftig beskæring. Dette skal foregå før blomstring i foråret, da planten skal have et par måneder til at aktivere de sovende skud, før den kan sætte i gang med en ny vækst. Beskær her ca. 40-50 centimeter fra jorden.   

Gødning af rhododendron:

I perioden efter en beskæring skal rhododendron have ekstra vand og en gang gødning for at hjælpe den på vej med dens nye vækst. Ellers gøder du også før blomstringen, altså i april måned, med surbundsgødning.