Ønsker du smukke rigtblomstrende rosenbuske, men har svært ved at overskue de mange beskæringsmetoder? Så følg med her.

Der er mange spørgsmål, når det kommer til beskæring af roser. Hvornår skal de beskæres? Hvilke skal klippes hårdt tilbage og hvilke skal bare studses? Må kan skære de nye skud væk? Og hvad med gødning?

For de fleste gør de mange spørgsmål det svært at se skoven for bare træer. Men ikke længere. Vi giver dig her tips til, hvordan du ved hjælp af beskæring kan sikre dig smukke, fyldte og rigtblomstrende rosenbuske.

Generelle tips: 

1. Lige meget hvilken type rosenbusk du har, skal du altid sørge for at skære døde og sygdomsramte (plettede) grene af. 
2. Er der beskadigede og knækkede grene skal disse beskæres tilbage til friskt ved. 
3. Vokser nogle af grenene tværs/indad, fjernes disse også. 
4. Vildskud klippes af så tæt på roden som muligt. 

For at gøre det nemt for os alle at huske, plejer vi gerne at sige, at man besklærer roser omkring dronningens fødselsdag, midt i april. På dette tidspunkt skulle det værste frost gerne være ovre, og foråret godt i gang. Vi har udarbejdet nogle korte tips til beskæring af de specifikke rosentyper. Kommer du i tvivl og tør ikke klippe i dine roser af frygt for, at de ikke kommer igen, så kan du være helt rolig; roser har det dårligere af aldrig at blive beskåret end at blive beskåret for meget:

Bunddækkende roser
Skal kun studses let, men altid ned til friskt ved. Du kan med fordel udtynde de ældste og tykkeste grene.

Bedroser (storblomstrende roser og buketroser)
Storblomstrende rosensorter skal klippes ned til 10-20 cm over jordens overflade, hvorimod buketroser kun skal ned til 25-30 cm.

Buskroser, og historiske roser
De lange skud på disse roser, dem der kommer helt fra bunden, skal halveres i længden. De gamle skud kan derimod afkortes, som du ønsker. Sideskud skal afkortes, indtil der kun er 3-5 øjne tilbage.

Klatre- og slyngroser
Disse rosentyper er rigtblomstrende, især hvis du vender skuddene ud til siderne. Det kan anbefales at klippe sideskuddende, der sidder på hovedskuddet, ned så der kun er 2-3 knopper tilbage. Gamle roser kan forynges ved at fjerne få af de gamle og tykke stammer fra basis af planten.

Roser på stamme
Rosensorter med små blomster skal beskæres ned til en grenlængde på 15—20 cm. Roser med store blomsterhoveder skal derimod skæres helt ned til 10 cm grenlængde.

Vi anbefaler at man hvert år gøder sine roser – havens dronning er nemlig samtidig en af havens mest sultne planter. De trives bedst og er mere modstandsdygtige overfor sygdomme, hvis de får den rette næring. Vi anbefaler altid at bruge rosengødning, da denne er sammensat af netop de næringsstoffer som roser elsker, og lever godt på. Vil du have flot mørkegrønt løv, mange blomster og en sund plante, så vælg en rosengødning. Efter beskæringen i det tidlige forår, distribueres den første gang gødning. Vi mener at det er bedst med lidt, men ofte. Derfor anbefaler vi, at man giver en spiseskefuld pr. rose fem gange i løbet af året. Den første gang når du beskærer og derefter hver gang vi påbegynder en ny måned. Den sidste gang du gøder er derfor først i august. Derefter skal roserne have tid til at hvile, trække saften tilbage og forberede sig på vinter.

Med denne opskrift er du næsten garanteret smukke, sunde og glade roser.   

Se vores store udvalg i roser her

Mangler du en beskæresaks? Køb den her